2018/10/26

Week of Fear, first day

The blacks in Newshire

David Bowie fanfiction? kinda

RPF * Victorian * urban fantasy * au * angst * zene















Már századok óta meséltek a kastélyról, ami az éj leple alatt bujdokolt, Anglia legsötétebb felhői alatt, egész évben. A Barthony Kúria Newshire legészakibb csücskében, az egykor neves, és népszerű kikötővárosban épült, az akkori divat szerint. A legdrágább márványból, görögországból hozatott kövekből, és különleges francia oszlopokból. A fenyőfákat, amik körbevették a birtokot, Kanadából hozták gőzhajóval, aminek a fél legénysége éhen halt, de a fák magjai épségben elértek idáig, ahol japán kertészek ültették őket a földbe. A falakon lévő szobrokat öreg, olasz szobrész mesterek faragták, míg a bent lógó festményeket egytől egyig a káprázatos sváb festő, Leroji DeLawchi készítette, akikről olyan legendák kaptak hírre, miszerint a család tagjainak portréit a saját vérével kevert festékből alkotta. Leginkább a fiatal grófkisasszony, Eila varázsolta el, akinek eljegyzése napján levetette magát a város templomtornyáról.
Senki sem vonhatta így kétségbe, hogy a Bathony Kúria a legszemrevalóbb építmény egész Newshire területén. Mégis, a család feje, Dawno Barthony úgy vallotta, hogy a háza mit sem ér ahhoz a kilátáshoz, amit annak erkélyéről lát, ahogy reggelente felkel.
A határtalan tenger horizontja. A mesés emlékek, amik a grófot gyermekkorába repítették vissza, mikor először hajózott ide, a cudar, ködös Észtországból, mit sem tudva szülei nemes származásáról, akik annak idején politikai menekültekként utaztak az akkori Oroszországba. Legalábbis ő ennyit tudott róla.
A grófnak egy fia, Harlam, és három leánya, Hyna, Karol és Eila született, akiknek beilleszkedése szinte lehetetlennek tűnt. A fiú bevonult katonának, Karol apácának, Eila pedig hamar férjhez ment, egy Holland herceghez. Így a megözvegyült gróf, már csak középső lánya, Hyna társaságát élvezhette. Ő azonban sosem volt olyan, mint a többiek. Jókedélyű anyja a hiénáról adta neki a nevét, mert a haja foltokban vagy szőke, vagy barna volt. Hyna sokkal okosabb, de egyben számítóbb is lett testvéreinél. Ő legfőképpen apja vagyonát akarta megörökölni, és hatalmát. Azért maradt a Newshire-i kúriában, hogyha eljön az ideje, mindenről tudjon. A hajógyár ügyeiről, és a kastély gondozásáról is.
De egy új család érkezett hamarosan a városba, és közvetlenül a Barthony birtok mellé kezdtek építeni egy házat. Pletykák szálltak erre, és arra, hogy egy Amerikából származó újgazdag dinasztia költözik ide. Úgy mesélték, hogy a bőrük sötét lesz, akár az éjjel, az ujjaik kormosak, és oly forrók, mint a tűz. Ha hozzájuk ér az ember, rögtön foltokban foszlik majd le a bőre, és végül a végtagjai sorba esnek le. A szürkén ég, akár a hold hideg fénye, és hajuk olyan erős, hogy akár meg is folythatnak vele.
Sokan elköltöztek ezekben a kétséges hónapokban.
Hyna azonban nem bánta az idegenek érkezését, hátha azok ideje korán apját a koporsóba kísérik.
Az ősz elején hoztak be a hullámok egy különös hajót. Fekete emberek tették be a lábukat a városba. Mintha sárban fürödtek volna.
A Salmony család volt az, akik beköltöztek az új építésű palotába. A dohány adta a sok pénzt nekik, amit Mr. Salmony örömmel mégis mutatott a grófnak. A Kúria lakóinak legnagyobb meglepetésére egy hófehér, porcelánbőrű férfi mutatkozott be, majd fiatalabb hasonmása.
Mint kiderült, Salmony első házasságából való a fia, David Bowen Salmony. Az apa autómodell kereskedő volt, amíg az egyik vállalat tulajdonosa halála után mindenét rá nem hagyta. Azóta nyugdíjba vonult, és így ismerte meg az új feleségét, Feleshát. A fekete rabszolgalányt, aki délről szökött fe Detroit-ba. Azóta jópár év eltelt, és három gyermekük is született. Tina, Bonetti és Dian.
Mr. Salmony és a gróf hamar barátokká váltak, amit ugyan senki nem nézett jó szemmel. Salmony hamarosan elhozta látogatóba az egész családot. Ekkor történt.
Ott, a Barthony kúria szalonjában.
Megjelent a lány. Az aranybarna bőre, a gesztenyeszínű haja, és levélzöld szeme. Úgy nézegette a szobrokat, a festményeket, mintha még sosem látott volna. A mosolya úgy csillogott, akár egy százkarátos gyémánt, és fiatal énje vidámságot hozott a kastélyba. Abban a pillanatban, már az egész ház, az egész város tudta, hogy a gróf szemet vetett a legfiatalabb Salmony lányra, aki naivan viszont szerette.
Minden nap elmentek sétálni és a két udvar közötti erdőben találkoztak. Sokat beszéltek a természetről, az állatokról, és a világról. Arról, hogy milyen állatok lehetnének, milyen szín, vagy milyen fa. A kis Dian minden nap új kérdéssel készült a grófhoz, aki ahogy a levelek hullottak a fákról, úgy esett ostoba szerelembe.
A nép zúgolódott. Hyna kezdett beleőrülni apja bolond hóbortjába, míg Mrs. Salmony a haját tépte, akárhányszor lánya sétálni indult. Egyedül A Mr., az nyugvott bele a furcsa szerelembe, és azzal nyugtatta feleségét, hogy a kettejük románcát is tiltotta a világ.
Egy szeles reggelen Barthony hintót hivatott, és Londonba utazott, Dian hiába várt rá. Az a kislány azonban nem tudta, hogy a gróf két ajándékkal tér vissza hozzá. Egy héttel később, mikor Dian már más férfiakkal foglalkozott, Barthony hívatlanul érkezett a Salmony kastélyba. Beszélőre hívta a ház urát, majd a szalonba hívatta Diant.
Megkérdezte tőle, hogy tudne egy ilyen öregembert szeretni, és mikor a lány bólintott, egy fekete nyulat adott a kezébe. A lány elsírta magát a gyönyörtől, és a leánykérésre is igent mondott. Azután minden nap, minden percében maga mellett hordozta a nyuszit, akit Dormnak neveztek el.

A város templomát foltos rózsákkal díszítették, a virág összes színében. Volt piros, sárga, fehér, és kék is. Kylervil Dorcva már elkezdte festeni az oltár helyét, és ő volt az egyetlen, aki már azt is tudta, milyen ruhában jelenik majd meg a menyasszony. Mindennek tökéletesnek kellett volna lennie, de mégis sikoly szaga járta be.
A vendégek lassan szállingózni kezdtek a padokba.
Hyna érkezett először. Igyekezett rendben tudni mindent, és mindenkit, és huszadjára is elmondta apjának mit kell csinálni.
Utána Elia jött, aki nem szívesen lépett be a templomba, tudva régi szeretője itt gyilkolta meg magát. Ott, ahol most saját gyermekei járnak körtáncot. Karol és Harlam karöltve sétáltak be, ugyanis a húg csatlakozott bátyjához útjain, hogy lelki támogatást nyújtson neki. Így leplezték, hogy az évek során egymásba habarodtak. Ezért nem mert egyikük se a házasság ellen szólni.
Ahogy az egész vendégsereg elfoglalta a helyét, elkezdődött az ünnepély. Minden rendben zajlott. Kimondták a boldogító igent, és átmentek a Barthony kúriába ünnepelni, ami szintén úszott a rózsákban, különleges étkekben.
A gyerekek körbeállták a feketebőrű komornyikokat, és azon versenyeztek, hogy ki meri megérinteni a csupasz kezüket.
 - Ostobaság, nem – súgta oda valaki Hyna fülébe, miközben ő a pezsgőjével volt elfoglalva.
 - Micsoda? – nézett hátra, ahol a nála valamivel alacsonyabb Salmony fiú, David állt. A Haja vörös volt, kissé hullámos, és az egyik szeme kék, a másik zöld volt.
 - A gyerekek, bolondok. Nézzen csak a húgomra. Hozzáment egy vén öregemberhez.
 - Örülhet, hogy egyáltalán nem égették el máglyán – nevetett a szalonrészeg Hyna.
 - Vigyázhatna nyelvére, a mostohaanyám boszorkány – felelte, mire a lány illetlenül nagyot vihogott. – Na jó, azért én is békává varázsolhatnám.
 - Tegyen lakatot a szájára, mindenki minket néz – pirult el kissé a lány.
 David elmosolyodott, majd odébb állt. Ezután Hyna fejébe beleült a fiú gondolata.
Mikor a tortavágásához érkezett az óra, David ismét Hyna mellé settenkedett, és ahogy a lány megízlelte a svájci marcipántorta tömény harmóniáját, a fiú odahajolt a füle mellé.
 - Igazán megtehetne egy szívességet, ha nem majszolná úgy azt a tortát, mint aki még sosem evett bármi finomat. – Ezen úgy felhúzta magát, hogy szinte bántóan kérdezett vissza.
 - Micsoda?
 - Mindegy, úgy egyen, hogy nem sokára már engem fog – kacsintott.
Hyna illedelmességből nem ment David után, mikor ő elhagyta a báltermet, de mikor a tósztoknak vége szakadt, elindult az emeletre a szobák közé, hogy megkeresse ezt a bajkeverőt, és jól kiossza.
Körbejárt mindent, de sehol nem találta.
Mikor a könyvtárba indult volna, a zongora teremből hirtelen hangokat hallott. Egészen megijedt, de mikor odaért, két édes testvérét pillantotta meg, ahogy Harlam keze mélyen Karol szoknyája alatt van.
Hyna elviharzott és éktelen haragra gerjedt. Hiába ordított utána Harlam, aki sérülése miatt nem tudott utána futni, így nővére követte.
 - Ugyan már Hyni – kiáltotta az apáca.
 - El sem tudom mondani hány bűnt követtél el. Az istenér, apáca vagy!
 - Ne vedd a szádra Urunk nevét! – grimaszolt a lány.
 - Még te beszélsz? Ez vérfertőzés.
 - Nincs joga bárkinek is bármit szólni eben a családban! Apa most vett el egy szörnyet, te meg semmit sem szóltál. De már tehetsz bármit, az örökség az új anyánk kölykeié lesz, és a feketék jól szaporodnak, láthatod!
 - Fogalmad sincs, miről beszélsz! – ordított Hyna, és elrohant. Mikor az erkélyen át haladt, hirtelen szembejött vele Dorm a fekete nyúl. A lány olyan dühös volt, hogy félre rúgta maga elől az állatot, ami kicsúszott a korlátok között, és az alsó terasz márványára zuhant. A döglött jószág vére szétfröcskölődött a vendégek között. Hyna hiába sajnálkozott utána, megölte a nyulat.
Dian lefutott a tetemhez, és imádkozni kezdett. Lassan anyja, Felesha is odaért. A kislány könyörgött, hogy gyógyítsa meg, és mikor a gróf is melléjük lépett, majd ismételte a felesége szavait, Felesha bólintott. Senki sem tudta mire, de bólintott. Ezután történt, hogy a gróf egy utolsó csókot adott mátkájának, majd összeesett. Abban a szent pillanatban, mikor a feje a márványlaphoz ért, a nyúl életre kelt, és Dian ölébe ugrott.


 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése